remklauw volvo xc70

Remmen? Dat is een best belangrijke functie van je auto. Als je niet kan remmen dan kunnen er flinke ongelukken gebeuren. Een goed functionerend remsysteem is dus heel belangrijk en daarvoor heb je onder andere een remklauw nodig, ongeacht welke auto je rijdt. De remklauw in een Volvo xc70 moet je misschien ooit wel eens vervangen, maar hoe doe je zoiets eigenlijk? Kun je dit zelf doen en hoe pak je dat aan? Meer hierover lees je in dit artikel.

remklauw volvo xc70

Wat de remklauw als functie heeft

Remklauwen zijn zeer belangrijke onderdelen in de auto. Ze zorgen ervoor dat het remsysteem goed kan functioneren. Ze hebben als voornaamste functie een wagen af te remmen door de remblokken op de remschijven te drukken en daarmee het wiel te vertragen. Er zijn een aantal verschillende soorten remklauwen:

  • bewegende of zwevende remklauwen
  • vaste remklauwen
  • high performance remklauwen

De eerste beschikt over over één of twee zuigers aan een kant. De remklauw zit vast aan de remdrager. De laatstgenoemde zit vast, maar de remklauw beweegt wel heen en weer. Vaste remklauwen bewegen juist niet. . Aan weerszijden van de rotor zijn zuigers aangebracht. Aan de zuigers zijn remdrager platen met remvoering aangebracht. Als de chauffeur het rempedaal intrapt, dan wordt er druk toegepast op de hydraulische vloeistof waardoor de zuigers worden gevuld en de druk wordt overgedragen op de zuigers. High performance remklauwen heb je niet mee te maken in je Volvo. Deze zijn echt voor racewagens en meer van dat soort. Ze beschikken over grotere zuigers en meer aanvullende zaken.

Remklauw vervangen

Een remklauw is niet snel aan vervanging toe, maar het kan gebeuren. De kans is echter groter dat wanneer er iets met je remmen is, de remschijven of remblokken vervangen moeten worden. Is het toch tijd om de remklauw aan te pakken? Daar heb je veel voor nodig dus een amateur kan hiervoor beter naar een garage rijden.