Een aantal jaar geleden mocht je pas op je 18e beginnen met rijlessen. Sinds 2018 is deze regelgeving veranderd, en kan je nu al vanaf je 16e je theorie-examen halen. Ook kan je vanaf een leeftijd van 16,5 rijlessen volgen. Het rijbewijs zelf kan je halen vanaf je 17e. Totdat je 18 bent zal je nog wel met een begeleider in de auto moeten rijden, hiervoor kun je een begeleiderspas aanvragen.

Rijden op je 17e

Steeds meer jongeren halen op hun 17e hun rijbewijs. Op deze leeftijd lijkt het makkelijker te zijn om een rijbewijs te halen. Toch mag je op deze leeftijd nog niet alleen achter het stuur. Als je voor je 18e slaagt voor je rijbewijs, rijd je in het begin met een coach naast je. Dit is een begeleider die je van tevoren hebt aangewezen. Je moet namelijk een begeleiderspas aanvragen, waar maximaal 5 personen op staan die met jou mogen rijden. Deze coaches moeten allemaal een rijbewijs hebben. Je kunt de bijrijderspas aanvragen bij het RDW. Zodra je 18 wordt, komt deze te vervallen en mag je zelf rijden. De reden dat je tot je 18e een begeleider naast je moet hebben, is voor de verkeersveiligheid. Op deze manier gebeuren er minder ongevallen en overtredingen door jongeren.

Theorie examen oefenen

Je theorie-examen mag je al vanaf je 16e halen. Om ervoor te zorgen dat je hiervoor slaagt is het belangrijk om je theorie te oefenen. Je kunt beginnen met het oefenen wanneer je wil. Er zijn verschillende onderwerpen op het theorie-examen, waar je allemaal een voldoende op moet hebben. Een theorie-examen is 1.5 jaar geldig. Het is belangrijk om in die 1.5 jaar je rijbewijs te halen, anders zal je opnieuw je theorie-examen moeten halen. Om voor je theorie te oefenen kan je het beste oefenexamens maken. Zo weet je precies wat je kan verwachten. Tijdens het maken van de oefenexamens kan je noteren op welke onderwerpen je fouten maakt, zodat je nog wat extra tijd aan die stof kunt besteden.

Beginnen aan je rijbewijs?

Wil je ook beginnen met rijlessen of het halen van je theorie? Zoek dan van tevoren goed uit bij welke rijschool je dit wilt doen. Rijscholen kunnen flink in prijs en kwaliteit verschillen. Je kunt online makkelijk uitzoeken wat het slagingspercentage van een rijschool is.