We hebben allemaal wel een algemeen beeld van hoe een vrachtwagen eruit ziet. Een cabine en een oplader gevuld met goederen zijn waarschijnlijk de eerste twee associaties die in je op zouden kunnen komen. Toch bestaat een vrachtwagen uit meer dan deze twee grote onderdelen. In deze tekst worden de belangrijkste vrachtwagen onderdelen besproken.

Cabine

De cabine van een vrachtwagen is het gedeelte waarin de chauffeur zich bevindt. Vanuit dit onderdeel van de vrachtwagen wordt de truck bestuurd. Maar er is nog meer aanwezig in een cabine. Denk hierbij aan een bed voor de chauffeur (deze zijn immers soms dagenlang onderweg), airco, koelkast, radio & tv, kachel, koffiezetapparaat en een opslagruimte voor spullen. Het comfort is erg belangrijk voor een chauffeur, het is immers een ruimte waarin een groot gedeelte van de dag gespendeerd worden. Deze onderdelen zorgen er voor dat het een stuk beter uit te houden is in dit gedeelte van de vrachtwagen.

De oplegger

De oplegger of aanhangwagen is een essentieel vrachtwagenonderdeel. Hierin worden veelal de goederen vervoerd. Er zijn drie typen opleggers: plywood, NTM en isotherm opleggers. In deze laatste oplegger kan de temperatuur gereguleerd worden, waardoor dit onderdeel geschikt is voor het vervoeren van levensmiddelen die aan verderf onderhevig zijn. De grootte en inhoud van de oplegger moet aangepast worden aan jouw behoeften aan ondernemer.

Chassis

Een essentieel vrachtwagen onderdeel is het chassis: het onderstel van de vrachtwagen. Onder chassis verstaan we ook alle aandrijvende onderdelen, zoals bijvoorbeeld de motor en de brandstoftank. Je kunt het zien als het ruggengraat van de truck: zonder dit onderdeel zou de vrachtwagen simpelweg niet werken. Ook dit is aan te passen aan jouw behoeften: ben je bijvoorbeeld gericht op duurzaamheid, dan zoek je een motor met een zuinig brandstofverbruik. Ook brandstoffilters helpen hierbij, door te voorkomen dat vuildeeltjes vanuit de tank in de motor terecht kunnen komen. Schoon rijden kan je een hoop besparen.

Carrosserie

De carrosserie, ook wel bekend als het koetswerk van een vrachtwagen, is de constructie minus de losse onderdelen. Deze wordt op het chassis geplaatst. Waar de chassis de ruggengraat van de vrachtwagen is, is de carrosserie te zien als het skelet van de truck. Ze worden veelal gemaakt van staal, maar ook aluminium en kunststoffen zijn opties.

Laadklep

Laadkleppen maken het laden en lossen van goederen een stuk eenvoudiger. Deze bewegende platformen bevinden zich aan de achterkant van de oplegger, en bewegen horizontaal op en neer. Essentieel voor het in- en uitladen van goederen.