Koop nu mijn auto

Je rijexamen: iets waar je maandenlang naartoe hebt gewerkt en waar bloed, zweet en tranen aan vooraf zijn gegaan. Het is dan ook hartstikke logisch dat je er zenuwachtig voor bent, maar die zenuwen zijn echt nergens voor nodig! Met deze tips ben je namelijk optimaal voorbereid voor je grote beproeving en haal je dat papiertje in één keer.

Foutjes maken mag

Voordat je op rijexamen gaat, is het belangrijk om te weten dat de examinator niet verwacht dat je compleet foutloos rijdt. Wanneer je bijvoorbeeld door de stress per ongeluk links afslaat, terwijl je naar rechts had gemoeten, zal je examinator je daar niet op laten zakken. 

Zolang het een klein, eenmalig foutje betreft en je voor de rest kan bewijzen dat je veilig, vlot en zelfstandig kan rijden, heb je je rijbewijs in de pocket!

Wees relaxed

Wanneer je zenuwachtig achter het stuur stapt, is de kans alleen groter dat je ongewilde fouten gaat maken. Probeer daarom zo veel mogelijk rust te pakken voordat je gaat afrijden. Denk van tevoren niet te veel na over het examen, want op die manier ga je doemscenario’s in je hoofd creëren die waarschijnlijk helemaal niet uit gaan komen. You got this! Zorg er daarnaast voor dat je de nacht voor het examen een goede nachtrust hebt gehad, want half slapend een auto besturen heeft natuurlijk invloed op je alertheid. 

Rij zelfverzekerd

In een rijexamen wordt getest of jij in staat bent zelf veilig een auto te besturen, zonder dat iemand anders je helpt. Daarom ziet de rijexaminator graag dat je niet te twijfelachtig, maar juist besluitvaardig rijdt. Neem bijvoorbeeld voorrang wanneer je die hebt (maar blijf altijd uitkijken) en blijf niet te lang aarzelen. Laat de examinator zien dat je initiatief durft te nemen, en dan komt het helemaal goed!