witte kentekenplaat

Er zijn een aantal situaties waarvoor je een speciale kentekenplaat nodig hebt. In Nederland heb je een witte kentekenplaat nodig voor een aanhanger of caravan, voor een fietsendrager of voor een aanhangsel van motor- of bromfietsen. In het geval van een aanhanger of een caravan heb je deze kentekenplaat nodig wanneer de massa minder dan 750 kilogram is. Deze massa omvat het gewicht van de lege aanhanger met het maximale laadvermogen. 

Zicht op het kenteken

Voor een fietsendrager heb je een speciale kentekenplaat nodig, omdat deze drager het zicht op het kenteken wegneemt. Hiervoor moet een nieuwe, witte kentekenplaat in de plaats komen die je aan de fietsendrager kunt bevestigen. Voor alle witte kentekens heb je verschillende formaten. 

witte kentekenplaat

Diverse formaten voor verschillende soorten kentekenplaten

Een kentekenplaat voor een aanhanger of caravan moet 520 bij 110 of 340 bij 210 millimeter zijn. Voor aanhangwagens of aanhangsels op een motorvoertuig op twee wielen moet deze 210 bij 143 millimeter zijn en voor aanhangwagens of aanhangsels op een bromfiets heb je de keuze uit 100 bij 175 of 145 bij 125 millimeter. 

Waar koop ik een kentekenplaat?

Een speciale kentekenplaat kun je kopen bij een kentekenplaatfabrikant die door het RDW is erkend. Je kunt op de website van het RDW een lijst vinden met alle kentekenplaatfabrikanten in Nederland. Wanneer je er eentje bezoekt, moet je je kentekencard of het voertuigbewijs laten zien.